Fiziater

Obravnava pri specialistu fizikalne in rehabilitacijske medicine obsega uvodni pogovor, klinični pregled, predpis terapevtskih postopkov in zaključno mnenje. Po potrebi pacientom svetujemo glede dodatnih preiskav (mišično-skeletni UZ, RTG preiskava, CT preiskava, MRI preiskava, EMG preiskava, itd.), medicinsko tehničnih pripomočkov (pripomočki za hojo, razne opornice, itd.) ali prilagoditev domačega okolja. Pacienta opremimo z nasveti za vsakodnevno življenje in delo.

Predpis terapevtskih postopkov je vedno prilagojen posamezniku in se oblikuje po postavitvi diagnoze. Obsega lahko zdravljenje z zdravili, predpis ustreznega programa vaj in fizikalne terapije. 

Najpogostejša zdravstvena stanja, ki jih specialisti fizikalne in rehabilitacijske medicine obravnavajo v svojih ambulantah so:

  • poškodbe skeleta, mehkih tkiv, športne poškodbe, poškodbe perifernih živcev,
  • nevrološke okvare: posledice možganske kapi, multipla skleroza,
  • bolečine v hrbtenici,
  • degenerativne spremembe sklepov,
  • preobremenitvena stanja: težave z Ahilovo tetivo, bolečina v rami, teniški komolec, trn v peti, itd...

Področje dela specialista fizikalne in rehabilitacijske medicine se tako delno prekriva s področjem dela travmatologov in ortopedov, ki so v osnovi kirurgi in poskrbijo za operativno zdravljenje zgoraj navedenih stanj.