PON-PET/8.00-20.00

delovni čas po dogovoru

+ 386(0)4 531 69 75

informacije

info@althea.si

elektronska pošta

Vnetje pokostnice

tekaska_golen Vnetje pokostnice

 TEKAŠKA GOLEN ali VNETJE POKOSTNICE ali MEDIALNI TIBIALNI STRES SINDROM je ena od treh najpogostejših overuse poškodb goleni. Poleg kompartment sindroma (otekanje mišičnih vlaken v predelu goleni, ki se odrazi v povišanem krvnem tlaku in posledično slabši prekrvavitvi mišic) in stresnega zloma golenice je vnetje pokostnice (ang. medial tibial stress syndrome ali shin splints) lahko usodno za našo športno sezono, če problem ignoriramo. Za vse tri je značilna bolečina v spodnjem delu goleni, ki je najbolj izrazita na začetku aktivnosti (teka ipd). Prizadeti del je zelo občutljiv na dotik.

Pokostnica je tkivo, ki obdaja kost. Bolečina ponavadi nastane zaradi biomehanskih nepravilnosti in se pojavi na dveh mestih. Ena je direktno na golenici - anterior shin splints. Ta je ponavadi vzrok zakrčene oziroma preobremenjene prednje mišice goleni m. Tibialis Anterior. Druga - posterior shin splints pa je na spodnji notranji strani goleni pod golenico, ki pa je vzrok asimetrije oziroma preobremenitve zadnjih mišic goleni.

Glavni dejavnik tveganja za razvoj medialnega tibialnega stres sindroma je prevelika intenzivnost treninga oziroma prehitro stopnjevanje obremenitev pri teku. S premalo počitka telesu ne dovolimo sanirati nakopičenih mikro poškodb v mišicah in narastiščih mišic goleni in začnemo postopno čutiti bolečine. Pomemben mehanicni dejavnik, ki lahko privede do težav, je tudi čezmerno zvračnje stopala navznoter (pronacija), ki ob vsakem dotiku ob podlago povzroča preveliko raztezanje in obremenjevanje mišic in kit na notranji strani goleni. To se lahko zgodi tudi pri dolgotrajnem teku z neustrezno obutvijo ali po dolgotrajnem teku na neustrezni podlagi - razne klančine, trda podlaga. Bolečino lahko izzovemo z dodajanjem novih intenzivnih vaj predvsem raznimi poskoki.

Bolečino v goleni v primeru vnetja pokostnice lahko odpravite doma sami s počitkom, regeneracijo in zmernim hlajenjem. Pred tem pa je potrebno izključiti ostale možne poškodbe in stanja s pomočjo fizioterapevta. Ker je vnetje pokostnice precej ponovljiva poškodba vam bo tudi svetoval in podal napotke, da do bolečin ne bo več prihajalo.

Vabljeni v naš Center na posvet in po dobro počutje!

Lep teden vam želi ekipa Althea Centra

#Althea #CenterZdravjaInHarmonije #TekaškaGolen #VnetjePokostnice#MedialTibialStressSyndrom

Vir: http://naturalrunningcenter.com/…/shin-splints-explained-g…/
Vir slika: splet

Novo spletno mesto Althea®
Telesna drža - zemljevid

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://althea.si/