PON-PET/8.00-20.00

delovni čas po dogovoru

+ 386(0)4 531 69 75

informacije

info@althea.si

elektronska pošta

Železniška ulica 5, Lesce

kje se nahajamo

Telo vs. Avto

3749aaa8ee129d7e919bddcc7e09cd36

Ali imate avto? Ali redno skrbite zanj? Kako pa?

Ga čistite, perete, redno peljete na servis, ko je potrebno?

Kakšno gorivo točite v svoj avto, prvo ki vam pride pod roko ali točno tisto, ki ga je predpisal proizvajalec?

Kaj pa, ko se kaj pokvari oziroma ko začnejo svetiti razne opozorilne lučke in zvoniti zvončki? Kaj naredite takrat?

Ali opozorilne lučke enostavno ignorirate, se delate da ni nič, mirno peljete dalje?
Razmišljate, da bo že nekako, mogoče bodo pa celo ugasnile same od sebe. Ali odreagirate na opozorilo in avto peljete k strokovnjaku, da ga pogleda? Verjetno nas gre večina nemudoma do prvega servisa, da pod nujno pogledajo kaj je narobe, saj če tega ne storimo se lahko pokvari še kaj drugega, potem bo pa dražje, pa še brez avta bomo ….

Kako pa skrbite za svoje telo, svoj »avto« za potovanje v zemeljski dimenziji? Ga čistite in perete, peljete na »servis« ko je to potrebno?
Kakšno hrano uživate, prvo ki vam pride pod roko ali tisto, za katero vam telo sporoča, da je zanj ustrezna in jo lahko »pokuri«? Kaj pa ko začne opozarjati, da mu ni v redu, ko začnejo »svetiti« opozorilne lučke?
Se tako kot z avtom tudi takoj ustavite in poskušate ugotoviti, kaj se dogaja? Se spočiti, spremeniti ali popraviti kar delate narobe? Ali pa opozorilne znake enostavno ignorirate in upate, da ni tako hudo, da mogoče bo pa minilo samo od sebe?

Običajno veliko bolje in dosledno skrbimo za svoj avto, kot pa za svoje telo. Kot da se nam zdi samo po sebi umevno, imamo ga in z njim ravnamo kot pač ravnamo. Pa bi pričakovali da bo ravno obratno, saj avto konec koncev lahko zamenjamo, kupimo novega če se pokvari, telo imamo pa samo eno in ga ne moremo zamenjati.

Poskušajmo se »pogovoriti« s svojim telesom, kot s prijateljico ali prijateljem. Vprašajmo ga, kaj mu najbolj odgovarja, kako mu lahko pomagamo k dobremu počutju, kakšna hrana mu najbolj odgovarja, koliko počitka potrebuje, da se zares kvalitetno spočije. Predvsem mu pa prisluhnimo, ko nam sporoča da je v stiski, da mu ne gre najbolje, da smo ga »prekurili« oziroma izčrpali. Nahranimo ga s kvalitetnim »gorivom« da bo lažje funkcioniralo.

Koliko časa na dan gledate TV? Pol ure, eno uro, več kot eno uro? Koliko časa na dan namenite svojemu telesu in dobremu počutju? Koliko časa na dan ste sploh pripravljeni nameniti skrbi za svoje telo?

Pomembno je, da se zavestno povežete s svojim telesom, ga začutite, se opazujete, se pogovarjate z njim in začelo vam bo odgovarjati. Naše misli so tudi del hrane, tiste energijske, s katero hranimo svoje telo, zato jih skrbno izbirajmo. Povejmo mu, da nam je všeč, zahvalimo se mu, da nas tako lepo in udobno prevaža skozi življenje.

Pa še par kratkih trikov, s katerimi v teh mrzlih zimskih dneh telesu lahko pomagamo in ga dodatno ne obremenjujemo ter energijsko izčrpavamo:

Glavo pokrijmo s toplim pokrivalom, saj preko glave lahko izgubimo kar do 30% telesne toplote
Poskrbimo za »zimske gume« našega telesa – udobna topla obuvala, v katerih nam bo toplo, saj so na stopalih energijsko refleksne cone vseh notranjih organov in če so naša stopala mrzla energijsko podhladimo tudi notranje organe.
Poskrbimo, da bodo naše ledvice vedno tople, saj so rezervoar naše življenjske energije, ki jo sproti porabljamo.
Če telo podhladimo po nepotrebnem obremenjujemo ledvice, ki da morajo dodatno segrevati, da ga spravijo v ravnovesje, s tem pa prekomerno porabljamo svojo življenjsko energijo in izčrpavamo imunski sistem.

Ta in ostali članki napisani za portal SVETLOBA.SI
http://www.svetloba.si/prispevki/429-telo-vs-avto

Hvala, Jaka Hvala.
Skakalec Dejan Judež na terapijah v Althea centru

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://althea.si/