PON-PET/8.00-20.00

delovni čas po dogovoru

+ 386(0)4 531 69 75

informacije

info@althea.si

elektronska pošta

Železniška ulica 5, Lesce

kje se nahajamo

Dekompresijska bolezen

Dekompresijska bolezen Dekompresijska bolezen

Dekompresijska bolezen/potapljaška bolezen/kesonska bolezen je stanje, kjer se zaradi spremembe okoliškega tlaka v telesnih tkivih tvorijo mehurčki inertnih plinov (npr. dušik). Presežek teh plinov v tkivih se počasi izloča z dihanjem. Če pa pride do večje in hitre spremembe tlaka (npr. pri nenadnem dvigu na površje, zaradi visokega poleta z letalom in dela v vesolju) pa tkiva ne morejo zadržati tako velikega presežka in tako se plini začnejo izločati v obliki mehurčkov. Velikost teh mehurčkov poškoduje tkiva in pusti posledice, če ne ukrepamo dovolj hitro.

Simptomi so odvisni od stopnje bolezni - slabost, vrtoglavica, motenje ravnotežja, bolečine v sklepih, mišicah in izpuščaji na koži, pri težjih oblikah pa lahko privede do paralize in celo smrti.

Dejavniki tveganja:
- Velika sprememba zmanjšanja tlaka;
- Ponavljajoči se potopi in vzponi (višinska DB) v kratkem obdobju;
- Trajanje izpostavljenosti;
- Predhodno potapljanje pred planiranim letenjem (z letalom) ali vzponom;
- Dehidracija, alkohol, kajenje, višja starost, debelost,..

Preventivo pri potopu zagotavljajo računalniki in tablice, ki kažejo razmerje med globino in časom izpostavljenosti in možno pojavnost dekompresije. Za preprečevanje višinske DB pa je najboljša preventiva vdihavanje čistega kisika. Če pa se že pojavijo simptomi, je potrebno takojšnje zdravljenje v dekompresijski komori (100% kisik), katera v večini primerov zmanjša dolgoročne učinke DB.

Slika vir: http://breatheornot.com/2013/04/21/the-bends-decompression-sickness/.

Telesna drža
Miofascialni bolečinski sindrom (MBS)

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://althea.si/